Business-uri de succes! De vorbă cu Răzvan Vâlceanu

Tanar antreprenor de succes, Razvan Valceanu a avut curaj sa renunte la cariera cladita intr-o viata si sa o ia de la capat.  Ne-a acceptat provocarea si a raspuns la cateva intrebari despre antreprenoriat, special pentru IMR Experts. Ce ne-a spus, mai jos:

“Fondat în anul 2013 si prezent atât pe piata românească, cât si pe cea internațională, brand-ul de cămăsi Răzvan Vâlceanu reprezintă deja un reper în domeniul design-ului de înaltă calitate, adresându-se deopotrivă femeilor, cât si bărbaților. (….) Cămăsile Răzvan Vâlceanu vorbesc limbajul stilului: we speak shirts” 

IMR Experts: – Ai renuntat la o cariera solida pentru a incepe un business intr-un domeniu cu totul nou. Cum ti-a venit ideea de a crea camasi si cat de greu ti-a fost sa faci pasul asta?

Razvan Valceanu: Totul a pornit de la o nevoie de-a mea, eu deja imi faceam costume si pantofi la comanda, haine in general. Dupa cativa ani de teste si diverse solicitari din partea celor care imi vedeau camasile, am decis sa transform povestea asta intr-un business. Eu cred ca in viata asta oricine poate sa faca mai multe lucruri la nivel de top, nu este obligatoriu sa te multumesti cu un domeniu.

– Se spune ca, atunci cand renunti la un job stabil, trebuie sa ai economii cat sa traiesti timp de un an. In cazul tau cum a fost si ce sfat le dai celor care-si doresc sa devina antreprenori?

In general este bine sa ai toti banii pentru minimum un an, pusi deoparte. In practica insa, nu se intampla mereu asa, iar asta nu inseamna ca nu se pot gasi resursele necesare si pe parcurs, cu conditia ca totul sa plece insa de la o pasiune reala, din cele care iti transforma toata viata.

– Ce greutati ai intampinat la debutul in lumea afacerilor? Dar pe parcurs?

Nu sunt adeptul impartirii lucrurilor in grele sau usoare, ci doar in durata de timp necesara sa ajungi unde vrei. Sunt pe drumul meu si stabilesc singur cand si unde merg. Anii de management de top nu au fost degeaba, te pregatesc destul de mult desi doar partial, in realitatea reala atunci cand esti singur, abia de acolo incepe viata.

– Ce calitati ar trebui sa aiba un antreprenor, in opinia ta?

Multe, insa cateva sunt critice, iar aici le voi enumera pe cele pe care le prezint la Atelierele ILBAH, unde predau un curs autorizat de antreprenoriat:

  1. PASIUNE;
  2. Iubeste ceea ce face;
  3. Vrea sa faca acel lucru zilnic;
  4. Vrea sa se schimbe si sa aiba succes mai mult decat orice;
  5. Stie sa se focuseze;
  6. Stie cum sa seteze si sa urmareasca obiectivele;
  7. Munceste eficient (aplicarea tehnicilor de gestiune a timpului);
  8. Are calitati de leader.

Mentionez ca sunt adeptul invatarii continue si nu cred atat de mult in faptul ca aceste calitati sunt innascute, ci mai degraba se aprofundeaza.

– Ce asteptari ai avut de la business-ul tau si unde te clasezi in prezent?

Sa imi completeze un stil de viata si sa ma puna mereu in pozitia de a invata si descoperi ceva nou. In viata, in orice domeniu al ei, trebuie sa te simti mereu ca esti exact unde trebuie si cand trebuie, iar daca nu se mai intampla asta, e clar ca trebuie sa faci imbunatatiri rapid.

– Ce gusturi/preferinte au romanii in materie de camasi? Cum vezi tu conduita vestimentara a unui business man?

Tinuta de business este una clasica si destul de rigida, iar la camasi sunt uzuale nuante de alb, bleu, albastru si bleumarin. Eleganta si preocuparea pentru imaginea personala se pot observa atunci cand hainele cad ca turnate pe corp, modelele nu se gasesc in magazinele retail clasice, posesorul are monograma lui in diverse locuri etc.

– Cum crezi ca se va dezvolta business-ul tau in viitorul apropiat? Ai planuri de extindere?

Pe termen scurt si mediu nu imi doresc schimbari majore fata de prezent, insa in viitorul mai indepartat lucrez la cateva produse pe care abia astept sa le port. Pot sa va spun doar ca este vorba de tehnologie si inteligenta.

CREDIT FOTO: MARINELA SADOVAL